Postavljanje skupnih vrednot – online

 

»sem šla še 1x čez vrednote in vse štima – so mi pogrele srce in komaj čakam, da jih nekam obesiva na vidno polje, da naju bodo opominjale in nama dale zalet za naprej.«

 Tole nama je Jana zapisala po končanih treh online modulih postavljanja skupnih vrednot in tudi nama ogrela srce 😊. Za vse je bilo sprva malce čudno. Komunicirali smo preko spletne kamere in se pogovarjali o zelo osebnih temah. 3x po tri ure, da bi prišli do tistega, kar je Jani in Davidu najbolj pomembno. Največji izziv na najini strani je bil, kako spravit par v »flow«. Pogovor o stvareh, ki so jima pomembne na konstruktiven način in iskanje tistih skupnih, ki so ključne za oba. Kot sem uspel ugotoviti med delavnico, se Jana in David v marsičem razlikujeta, a hkrati sta našla precej ključnih elementov, ki ju povezujejo in osrečujejo. Sicer imata zelo razgibano življenje, ko sta zaradi dela tudi dalj časa eden brez drugega, zato nama je bilo še toliko bolj pomembno, da smo uspešni in izkoristimo čas, ki si ga lahko le redko vzameta.

Ker je bila to najina prva online delavnica, nisva vedela, ali lahko preverjen proces iz srečanja v živo uspešno preneseva v virtualni svet. Na srečo sva imela na drugi strani vztrajen par v smislu, da, ko se nečesa lotita, to tudi dokončata. Tako smo na različne načine začeli odpirati osebnostne preference in pred njunimi očmi gradili njun vrednostni sistem, ki sta ga ves čas pilila in oblikovala. Najina vloga je bila predvsem razložit posamezen korak v procesu, predat delovni list ali grafično gradivo in ju pustiti, da ustvarjata po svoje. Nato pa njune misli povzeti na digitalne post-it listke ter s pravimi vprašanji pomagati, da prideta do bistva.

Skozi zanimive pristope v izboru pa smo dvignili meglo in zbistrili besede. Mislim, da sta še sebe nekoliko presenetila in pokazala veliko uvida pri povezovanju podobnih komponent v širšo celoto ter izluščila dva nivoja vrednot: temeljne – za katere lahko rečeta, da so vedno prisotne in želene vrednote – tiste, ki se pogosto pokažejo, a bi jih želela še bolj izraziti v svojem življenju. Vrednotam pa sta pripisala tudi znane reke, ki povzemajo bistvo pomena v ozadju.

 Za piko na i sva jima pomagala vse skupaj vizualizirati v plakat vrednot. Seveda ima vsaka zelo natančen opis, vendar je to že preveč osebno, da bi delil v tej objavi.

Nisem si znala predstavljati kaj dejansko lahko pričakujem od delavnice. Priznam, da sem na začetku mislila, da bo to bolj družinska terapija, kjer si s partnerjem poveš tako dobre in slabe stvari in potem še skupaj analiziraš situacijo in iščeš rešitve za naprej. No, bilo je popolnoma drugače in to v zelo pozitivnem smislu. Ni bilo analize trenutne situacije ampak samo iskanje pozitivnih lastnosti. Z Davidom sva bila usmerjena v iskanje najinih osebnih in nato skupnih vrednot, na katere prej nisva bila nikoli pozorna. Ja, bile so v najinih glavah ampak nikoli izrečene. Tako sva skozi vodenje Luka in Maje prišla do bistva naju kot posameznika, naju kot partnerja (tim oz. ekipa) ter seveda kot družinice. Vrednote so zunaj, kot usmeritev in nežen opomnik na najini skupni poti, za naju, za nas. Hvala Luka in Maja.

Jana

Ko mi je Jana povedala za delavnico, sem pričakoval nekaj čisto drugega in sem bil pozitivno presenečen, da sva veliko delala sama, Luka pa nama je samo pomagal ubesediti najina razmišljanja. Vse skupaj je bilo zelo nevsiljivo, sproščeno in je hitro minilo. Z rezultatom sem zelo zadovoljen – vizualizirala sva najine vrednote in skupne točke in si ustvarila jasen cilj.

David

Darilo: Sprejemanje odločitev v šestih korakih

Prijavi se na novičke in prejmi darilo: Priročnik za sprejemanje odločitev v paru, ki vama bo pomagal, da bosta delovala še bolj usklajeno.

Uspelo je :)