Gregorjevo, ko se ptički ženijo

Gregorjevo praznujemo 12. marca, na predvečer pa so številne prireditve po Sloveniji.

Gre za zelo star običaj, ki je povezan z obeleževanjem pomladanskega enakonočja. Pri nas se je v stoletjih razvil v nekaj zelo posebnega in nekako združuje dva vidika

Ljudski praznik zaljubljencev

Gregorjevo je star slovenski praznik zaljubljencev. Ljudsko izročilo namreč pravi, da se 12. marca ptički ženijo. Dekleta naj bi se nekoč na gregorjevo ozirala v nebo. Prva ptica, ki jo je dekle videlo, je namreč naznanila, kakšen bo njen mož. Za uspešno ptičjo svatbo pa so jim v grmovja nastavljali različne dobrote, ki so jih na koncu pojedli presrečni otroci J

Tudi danes praznik praznujemo na dveh nivojih – je slovenski praznik zaljubljencev & otroško veselje ob izdelovanju ladjic in spuščanju gregorčkov. Glede na poplavo sladkarij v današnjih časih je slednje gotovo boljša izbira J

 Praznik luči v vodi

Gregorjevo je tudi praznik svetlobe, luči. Po slovanski mitologiji naj bi se v času pomladanskega enakonočja soočila bog stvarnik Perun in bog podzemlja Veles. Simbolika ognja in vode prinaša prav to – ogenj gre v vodo, višja in spodnja moč se združita. Ljudje so želeli z obredjem metanja ognja v vodo preprečiti kaos in vzpostaviti red.

Kasneje pa so obrtniki s tem sporočali, da ne potrebujejo več umetne razsvetljave, saj se je dan že toliko podaljšal. Luč so tako na predvečer gregorjevega simbolično vrgli v vodo.

 

Zakaj ime Gregorjevo?

Praznik danes nosi ime po svetniku Gregorju, ki velja za prinašalca luči. Gregor je včasih godoval na prvi spomladanski dan (21. marca). Rojen v Rimu leta 540, kasneje čislani papež in cerkveni učitelj, razglašen za svetnika. Sveti Gregor je zavetnik rudnikov, zidarjev, učenjakov, učiteljev, študentov, patron glasbenikov, pevcev in pevskih zborov.

Zakaj Gregorjevo ni na prvi pomladanski dan?

Ko so leta 1582 spremenili koledar iz julijanskega na gregorjanskega (to je pa en drug Gregor J  – Gregor XIII) se je gregorjevo premaknilo za 10 dni in tako je še danes. Kasneje je rimskokatoliška cerkev njegov god premaknila iz dneva njegove smrti na dan, ko je postal papež – 3. septembra, a običaj gregorjevo je ostal.

Kje lahko doživite čarobno gregorjevo?

Praznovanje gregorjevega je najbolj razširjeno na Gorenjskem in okolici Ljubljane. Spodaj je nekaj najbolj tradicionalnih lokacij, kjer obeležujejo gregorjevo:

Tržič

Tržič praznuje večstoletni običaj, ki je predvsem živel med čevljarji. Vajenci so mojstre prosili za dovoljenje in med delovnikom izdelali hišice (košara napolnjena z oblanci in močnim lepilom), ki so jo zvečer zažgali in spustili po vodi. Tradicijo ohranja priredidev Vuč u vodo, ko otroci na predvečer gregorjevega spustijo hišice po Tržiški Bistrici.

Kropa in Kamna Gorica

Otroci na predvečer sv. Gregorja, v Kropi po Bajerju nekdanje spodnje fužine spuščajo luč (barčice, hišice,cerkvice, fužine, mline,…). V Kamni Gorici jih spuščajo po enem od številnih vodnih kanalov v središču vasi. Pogled na vse te barčice – plavajoče hišice, gregorčke je izjemen in lepa počastitev prihoda pomladi.

Železniki

Po Selški Sori so otroci spuščali deščice, na katere so dali nekaj smole in jo zažgali. Običaj je že leta 1854 opisal Josip Levičnik, običaj pa je po zatonu žebljarske obrti zamrl. 1996 ga je Turistično društvo Železniki ponovno obudilo.

Plnado na predvečer sv. Gregorja razsvetlijo lučke malih otroških umetnin

Cerklje na Gorenjskem

Ladjice iz biomaterialov spuščajo po strmolskem jezercu.

Komenda

TD komenda organizira spuščanje ladjic na ribniku Križ

Mengeš

Kulturno društvo Antona Lobode iz Loke pri Mengšu organizira spuščanje lučk po Pšati pri kamnitem mostu v Loki pri Mengšu.

Rača

Spuščanje gregorčkov po Rači v Zalogu pod Sveto Trojico organizira TD Rača.

Ljubljana

Spuščanje ladic po Gradaščici, na Eipprovi ulici v Ljubljani

Vrhnika

Na Vrhniki »luč v vodo zanese«. Na predvečer gregorjevega po potoku Bela spustijo ladjice s svečkami.

Grosuplje

Spuščanje gregorčkov po Grosupeljščici

Kranj

Gregorčki se spustijo po kanjonu Kokre.

Maribor

Fletno družinsko spuščanje Gregorčkov v Dravo pri Hiši stare trte.

Celje

Gregorčke spuščajo po kanalu Hudinje pri Sorževem mlinu v Polžah

Trebnje

Spuščanje gregorčkov po Temenici za Spar centrum v Trebnjem

 Vipava

Na Grivah spuščajo ladjice v Vipavo.

 

Več kot ladjice?

Društvo za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije pogosto na Gregorjevo pripravi vodena opazovanja in spoznavanja ptic.

DOPPS

Darilo: Sprejemanje odločitev v šestih korakih

Prijavi se na novičke in prejmi darilo: Priročnik za sprejemanje odločitev v paru, ki vama bo pomagal, da bosta delovala še bolj usklajeno.

Uspelo je :)